Pilotné veľryby: povieme vám, o koho ide, o fyziológii a anatómii pilotnej veľryby


GEOLÓGIA A NÁMORNÁ BIOLÓGIA

Pilotné veľryby známe ako „veľrybí delfíny“

Tieto nádherné zvieratá sú súčasťou rodiny delfínov, striktne povedané vo vedeckom zmysle k nim patria

  • Trieda

    : Mammalia
  • objednať

    : Kytovca
  • Rodina

    : Delphinidae

Existujú dva známe druhy: Globicephala melasa Globicephala macrorhynchus.

Je prítomný v Stredozemnom mori the Globicephala melas, ktorá na rozdiel od. uprednostňuje mierne a subtropické vody Globicephala macrorhynchus ktorá uprednostňuje studené vody, s výnimkou severného Pacifiku, ale nájdeme ju aj v miernych vodách. Tam, kde sa ich rozsahy prekrývajú, často nie je možné pochopiť, o aký druh ide, v skutočnosti rozdiely nie sú veľmi zrejmé.

Obaja prítomní a sfarbenie od čiernej po tmavošedú s bielou škvrnou na bruchu, ktorá sa podobá tvaru kotvy, majú chrbtová plutva mierne predný stĺp zaobleného tvaru a veľmi nízky a široký pódium prakticky takmer absentuje.

Dosahujú jednu dĺžka maximálne 7 a pol metra pre mužov a 5 a pol metra pre ženy. Už pri narodení majú dĺžku 1 meter a 70 e vážia asi 90 kg, zatiaľ čo u dospelých (mužov) môžu dosiahnuť 2 tony.

Je možné ich rozlíšiť na zemi počtom zubov, konformáciou lebky a prsných plutiev. Globicelafo má impozantnú a guľovitú hlavu, pódium nie je zrejmé.

Je to sociálny jedinec, a vytvára veľké skupiny až pre stovky jednotlivcov, zvyčajne sú viditeľné skupiny s 10 až 30 exemplármi. Sú to jedinci s veľmi dlhou životnosťou, dokonca aj ženy majú viac ako 60 rokov. Sú spoločenskí a často sa blížia k člnom, čo z nich robí veľmi ľahkú korisť.

Kŕmia sa sami hlavne chobotnice, a táto záľuba v ich strave viedla k adaptácii zubnej konformácie, ktorá má oveľa menej zubov ako ostatné odontocéty, v priemere 30 - 40 v porovnaní so 120 delfínmi skákavými.

Žijú vo všetkých moriach sveta okrem severného Pacifiku.

Tento druh je rozdelený do dvoch veľkých populácií hlavný, prvý, najväčší, je vidieť v cirkumpolárnom páse severného oceánu, pri pobreží Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky, Čile a Argentíny. Druhá populácia je oveľa menšia a je ju vidieť v severnom Atlantickom oceáne.

Oba druhy majú radšej hlboké vody, kde nájdu kalmára, ktorým sa živia.

Ich správanie je to viac podobné ako u veľrýb než u delfínov, v skutočnosti sa im bežne hovorí veľrybí delfín.

Často ich nájdeme spojeného s grampi, s ktorými zdieľajú rozsahy a určité podobné správanie špionážny hop, dali hlavu z vody, akoby špehovali, a ťažba dreva, to znamená, že plávajú nehybne a ticho na vode a vytvárajú dojem plávajúcich kmeňov.

Pokiaľ ide o globicephala melas, je chytený najmä na Faerských ostrovoch (Dánsko). Loví sa technikou „sprievodca“, pri ktorej sú jednotlivci vedení k brehu, kde dochádza k zabíjaniu. Globicephala macrorhynchus sa naopak loví v menšom množstve ako v minulom storočí. Odhaduje sa, že do 80. rokov sa lovilo ročne asi 2 000 jedincov, zatiaľ čo ich počet je desivo vyšší (pozri článok „Dravosť muž: masaker kytovcov v Dánsku na Faerských ostrovoch), ku ktorému musíme pripočítať jednotlivcov zabitých sieťami na otvorenom mori a v pobrežnom pásme.

Na záver navrhujeme video o týchto vynikajúcich kytovcoch.

Rossella Stocco


Video: TEST INTELIGENCIE. Pravda alebo lož?


Predchádzajúci Článok

Rastliny tieňového piesku - Rastúce rastliny tieňa v tienistej pôde

Nasledujúci Článok

Konvalinka má žlté listy - Dôvody pre žlté konvalinky